Aanleverspecificaties

Om goed drukwerk te garanderen, hebben we een correct drukklaar bestand nodig. Wanneer je bij ons een bestand aanlevert, vindt er altijd een globale controle plaats. Hierbij wordt gekeken of het bestand gereed is voor productie. Voldoet jouw bestand niet aan de aanleverspecificaties, dan neemt één van onze medewerkers contact met je op.

De aanleverspecificaties waaraan een drukwerkbestand moet voldoen worden hieronder beschreven.

Let op: je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het aangeleverde drukwerkbestand. Eenmaal akkoord gegeven, wordt het desbetreffende drukwerkbestand tijdens de productie gebruikt. 

Voeg 3 mm afloop toe

Drukwerkbestanden dienen te worden aangeleverd met de juiste afmetingen. Elk aangeleverd bestand moet een afloop van 3 mm rondom bevatten. Deze extra ruimte ligt buiten het eindformaat van het product en zorgt voor meer speling tijdens het snijproces.

Resolutie - 300 DPI

Is er sprake van beeldgebruik? Let op dat alleen beelden met een resolutie van 300 DPI of hoger geschikt zijn om te drukken. Een lagere resolutie geeft onscherpe afbeeldingen, deze hebben een storende werking op drukwerk.

Alle pagina's in 1 bestand

De meeste drukfouten kan je zelf voorkomen. Wees er zeker van dat het juiste product is besteld en controleer het aantal pagina´s van jouw ontwerp. Sommige producten vereisen alleen een voor- en achterzijde. Deze dienen in één PDF-bestand te worden aangeleverd.

Kleuren - CMYK / RGB / PMS

 • CMYK
  De afkorting CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en gebruiken wij voor al ons full colour drukwerk. Door deze vier kleuren in verschillende doseringen met elkaar te combineren kunnen bijna alle kleuren in het kleurenspectrum worden nagebootst. Hoe hoger de dekking, hoe donkerder de kleur wordt.

  Let op: De maximale kleurdekking bij full colour drukwerk is 300%. Wanneer je bijvoorbeeld zwart in full colour opmaakt, let er dan op dat zwart ook echt 100% zwart is. En geen samenstelling van 100% cyaan, 100% magenta, 100% yellow en 100% key. Let er tevens op dat de totale dekking niet hoger is dan 300%. Dit veroorzaakt vlekken op je drukwerk.

 • RGB
  Het RGB-systeem bestaat uit de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. In tegenstelling tot CMYK en PMS werkt RGB alleen met licht. De kleuren zijn een stuk feller en bij een totale dekking van de drie kleuren verschijnt een witte kleur. RGB-kleuren zijn niet geschikt voor drukwerk. Wanneer je een RGB-bestand aanlevert dan zetten wij de kleuren om naar CMYK. Hierdoor zullen de kleuren in je ontwerp niet meer 100% overeenkomen met het uiteindelijke drukwerk. Voorkom dit probleem door altijd te werken in CMYK of door elementen tijdig om te zetten naar het juiste profiel.

 • PMS (Pantone Matching System)
  In het PMS-systeem heeft elke kleur een unieke code. Doordat de code wereldwijd gelijk is, krijg je bij elke drukker 99% dezelfde kleur als eindresultaat. Ideaal wanneer je gebruik maakt van specifieke kleuren voor jouw huisstijldrukwerk, bijvoorbeeld voor je briefpapier en enveloppen.

  Let op: Voor het gewenste eindresultaat dien je bij PMS-kleuren rekening te houden met het papier dat je kiest. Zo heb je coated en uncoated papier, voor beide papiersoorten zijn er aparte PMS-kleurgroepen: Pantone Solid Coated en Pantone Solid Uncoated.

Zet tekst om naar lettercontouren

Niet iedereen heeft dezelfde lettertypes tot zijn of haar beschikking. Om deze reden moeten alle gebruikte letterfonts naar lettercontouren worden omgezet. Dit is niet altijd praktisch, als alternatief mogen lettertypes in het PDF-bestand worden ingesloten.

Inktbezetting maximaal 300%

Drukwerk wordt opgebouwd met de inktkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Wij raden je aan een kleurdekking te gebruiken van maximaal 300% in totaal. Een hoger percentage levert ongewenste vlekvorming op. 

Juiste bestandstype

Bij het aanleveren van drukwerkbestanden zijn niet alleen de aanleverspecificaties belangrijk voor ons; wij hebben ook het ontwerp in het juiste bestandstype nodig. Een Certified PDF (compatible met Acrobat 4 / PDF 1.3) geeft het beste resultaat.

Omzetten naar een ander bestandstype

Andere bestandstypen moeten worden omgezet naar Certified PDF. Weet je niet hoe? Vraag dan tijdens de bestelling een bestandsomzetting aan en we vertalen (indien mogelijk) het bestand naar een drukklaar bestand. We raden je aan om gebruik te maken van grafische programma’s zoals Adobe Indesign of Illustrator. Deze software heeft de juiste instellingen beschikbaar.